Pagina opties

Groter
A A

Wapen en Logo

Gemeentewapen

In de officiële registers van de Hoge Raad van Adel staat het gemeentewapen van Oud-Beijerland als volgt omschreven:

Gedeeld:
I. van goud, beladen met vier kepers van keel.
II. Schuinrechts spitsgeruit van azuur en zilver. Het schild bedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.
Dit wapen is toegekend bij Koninklijk Besluit van 7 juli 1967 (het besluit van de Hoge Raad van Adel d.d. 24 juli 1816 werd tegelijkertijd ingetrokken).

De vlag van Oud-Beijerland

Tijdens de raadsvergadering van 24 oktober 1969 is de vlag van Oud-Beijerland met de volgende omschrijving vastgesteld: ‘Drie banen van blauw, wit en blauw, waar van de hoogten zich verhouden als 1:2:1, over de witte baan van de broekzijde een geel vierkant, waarop zich twee rode kepers bevinden’. De kleuren van de vlag komen overeen met die van het wapen van Oud-Beijerland. De twee kepers zijn afgeleid van het wapen van Egmond (Lamoraal, Graaf van Egmond, was de stichter van het dorp Oud-Beijerland). Officieel bevinden zich vier rode kepers op het wapen van Egmond. Maar om het geheel mooier te laten uitkomen is uiteindelijk gekozen voor twee.

Gemeentelijk beeldmerk

Het beeldmerk, ontwikkeld in het kader van de gemeentelijke huisstijl, is al op vele manieren toegepast. Sinds maart 2013 heeft de gemeente Oud-Beijerland een nieuwe huisstijl. We werken toe naar een professionele stijl die past bij het huidige tijdbeeld. De nieuwe huisstijl wordt in 2013 en 2014 in kleine stapjes doorgevoerd. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de komende twee jaar de oude en de nieuwe huisstijl naast elkaar voorkomen. Groot voordeel is dat dit de gemeente veel geld bespaart en we duurzaam kunnen inkopen.

Het oude logo (tot maart 2013):

Het nieuwe logo (sinds maart 2013):


In het nieuwe gemeentelijke logo blijven de kepers en de kleur geel uit het gemeentewapen zichtbaar, op deze manier blijven we herkenbaar voor de ontvanger. We keren terug naar de oorspronkelijke vorm van de kepers, zoals de kepers ook op de gemeentevlag staan afgebeeld. De kepers nemen een prominente positie in en zijn een slag gekanteld, zodat ze staan voor vooruitgang en toekomst. De kleur rood uit het gemeentewapen en de vlag is in het logo als nieuwe kleur verwerkt. Het ‘land’ uit Oud-Beijerland wordt rood gearceerd. Dit is een verwijzing naar onze roots.