Pagina opties

Groter
A A

Oplaadpunt elektrische auto's

Steeds meer mensen stappen over op een elektrisch vervoersmiddel. In Oud-Beijerland bevindt zich momenteel een groot aantal openbare oplaadpunten. Voor de oplaadpunten wordt groene stroom gebruikt. Wilt u weten waar deze zich bevinden en of ze bezet of beschikbaar zijn? Ga dan naar de speciale website voor oplaadpalen. 

Een voertuig opladen: de kosten

De oplaadpalen in het openbare gebied zijn voor iedereen toegankelijk. De stroom die u gebruikt, betaalt u door middel van een oplaadpas die bij verschillende commerciƫle aanbieders verkrijgbaar is. In Oud-Beijerland is sinds 1 juli 2016 het betaald parkeren afgeschaft. Buiten Oud-Beijerland betaalt u in gebieden waar betaald parkeren geldt ook nog voor uw parkeerplek.

Oplaadpunt op eigen terrein

Het staat u vrij om door middel van een aansluiting vanuit uw eigen woning een oplaadpunt op eigen terrein te realiseren. Hiervoor heeft u geen vergunning nodig. De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Oplaadpunt in het openbaar gebied

Het realiseren van een oplaadpunt in het openbaar gebied met een aansluiting vanuit uw eigen woning (zogenaamde verlengde private palen) is niet toegestaan. Ook niet wanneer u anderen van de aansluiting gebruik laat maken.

Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om elektrische voertuigen op te laden met een snoer dat over het trottoir loopt (centrumgebied uitgezonderd). Hiervoor worden geen openbare parkeerplaatsen gereserveerd. Wilt u hier meer over weten? Lees dan de beleidsregels onderaan de pagina.

Een oplaadpunt in uw omgeving aanvragen

Als particulier kunt u geen aanvraag bij ons doen voor het plaatsen van een oplaadpunt. Een marktpartij, zoals Allego, kan dit wel. Zij hanteren hiervoor verschillende (laad)tarieven en voorwaarden. De kosten voor de aanvraag en de realisatie komen voor uw eigen rekening. De gekozen marktpartij betaalt leges voor de vergunning.

Een aanvraag wordt getoetst aan de beleidsregels, die u onderaan deze pagina kunt downloaden. De doorlooptijd van deze aanvraag is ongeveer achttien weken. Zes weken daarvan zijn een verplichte bezwaartermijn.

Locatie van het oplaadpunt

De gemeente bepaalt de locatie van het aangevraagde oplaadpunt. Waar mogelijk worden oplaadpunten geclusterd binnen een straal van maximaal 300 meter. Oplaadpunten aan de openbare weg zijn altijd openbaar toegankelijk.

Ook op de website vermeld worden?

Bent u een marktpartij, onderschrijft u onze beleidsregels en wilt u dat we u als marktpartij noemen? Stuur dan een e-mail naar Stephan Dorst via s.dorst@oud-beijerland.nl.