Pagina opties

Groter
A A

Hondenbeleid

Veel inwoners van Oud-Beijerland zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met de hond op uit. Voor de gezondheid van de  hond is het belangrijk dat deze lekker buiten kan rennen en spelen en daar is ruimte voor nodig. Deze ruimte is er ook in Oud-Beijerland. Het is daarbij wel belangrijk dat u zich als hondenbezitter aan een aantal regels houdt die zijn opgesteld. 
Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, wordt er ook overlast ervaren en de gemeente krijgt daar regelmatig klachten over. Het gaat hier met name om de hondenpoep en loslopende honden, buiten spelende kinderen die met poep aan schoenen en kleren thuiskomen en mensen die door loslopende honden worden besprongen en besnuffeld.

De belangrijkste regels

Binnen de bebouwde kom van Oud-Beijerland geldt de opruim- en aanlijnplicht. Verder moet u in het bezit zijn van een opruimmiddel en dit kunnen tonen. Deze regels zijn afkomstig uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Er is een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) aangesteld die toeziet op de naleving van de opruim- en aanlijnplicht. Deze BOA kan een boete opleggen als een hondenbezitter zich niet houdt aan de opruimplicht of geen deugdelijk opruimmiddel bij zich heeft.  Uitgezonderd hiervan zijn de:

 • Losloopgebieden: honden hoeven hier niet te zijn aangelijnd en de uitwerpselen hoeven hier niet te worden opgeruimd;
 • Kinderspeelplaatsen: hier mogen honden niet komen;
 • Verbodsgebieden: dit zijn onder andere natuur- en recreatiegebieden waar honden niet mogen komen.

Bent u benieuwd waar u de diverse uitlaat- en uitrengebieden kunt vinden? Onderaan deze pagina kunt u de overzichtskaart met losloop- en verbodsgebieden downloaden.

Klankbordgroep Hondenbeleid

Een aantal inwoners (zowel met als zonder hond) zijn verenigd in een klankbordgroep. Deze klankbordgroep praat en denkt de komende maanden met ons mee over het hondenbeleid in Oud-Beijerland! Wat gaat goed, wat kan beter of wat moeten we beslist niet (meer) of juist wel doen. Met elkaar willen we komen tot praktische en breed gedragen voorstellen, oplossingen en adviezen.

De gemeente stelt een nieuw hondenbeleid op in samenspraak met de klankbordgroep. In dit beleid komen rechten en plichten voor hondenbezitters, zodat zij
plezier kunnen beleven met hun hond(en) en andere inwoners geen overlast ervaren. De klankbordgroep heeft een aantal mogelijkheden bedacht voor in het hondenbeleid. Nu is het aan u om, samen met de klankbordgroep en de gemeente, hieruit een keuze te maken. Wat vindt u belangrijk dat geregeld wordt? We horen het graag. Daarom zijn we de komende weken op verschillende plekken in het dorp te vinden:

 • Zaterdag 19 mei, 13.00 tot 15.30 uur
  Kinderboerderij De Boezemvriend
  Boezemsingel 5

 • Woensdag 23 mei, 11.00 tot 13.00 uur
  Vierwiekenplein

 • Woensdag 23 mei 14.30 tot 17.30 uur
  Gravin, Parkeerterrein Jumbo
  Konninginneplein 17

 • Woensdag 23 mei, 19.00 tot 20.30 uur
  Praathuis
  Molenaar 22

 • Woensdag 30 mei, 13.30 tot 16.00 uur
  Odensehuis
  Jan Tooropstraat 6

 • Maandag 4 juni, 15.00 tot 17.30 uur
  De Kreek (zuid)
  Polderlaan 9

 • Dinsdag 5 juni, 19.30 tot 21.00 uur
  Post 21
  Karel Doormanstraat 21

Kom bij ons langs en geef uw mening! Uiteindelijk is het aan het college van burgemeester en wethouders om een besluit te nemen.