Pagina opties

Groter
A A

Hondenbeleid

Veel inwoners van Oud-Beijerland zijn de trotse bezitter van één of meerdere honden. Hondenbezitters beleven veel plezier aan hun viervoeters en gaan er graag met de hond op uit. Voor de gezondheid van de  hond is het belangrijk dat deze lekker buiten kan rennen en spelen en daar is ruimte voor nodig. Deze ruimte is er ook in Oud-Beijerland. Het is daarbij wel belangrijk dat u zich als hondenbezitter aan een aantal regels houdt die zijn opgesteld. 
Behalve het plezier dat mensen aan honden kunnen beleven, wordt er ook overlast ervaren en de gemeente krijgt daar regelmatig klachten over. Het gaat hier met name om de hondenpoep en loslopende honden, buiten spelende kinderen die met poep aan schoenen en kleren thuiskomen en mensen die door loslopende honden worden besprongen en besnuffeld.

De belangrijkste regels

Binnen de bebouwde kom van Oud-Beijerland geldt de opruim- en aanlijnplicht. Verder moet u in het bezit zijn van een opruimmiddel en dit kunnen tonen. Deze regels zijn afkomstig uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Er is een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) aangesteld die toeziet op de naleving van de opruim- en aanlijnplicht. Deze BOA kan een boete opleggen als een hondenbezitter zich niet houdt aan de opruimplicht of geen deugdelijk opruimmiddel bij zich heeft.  Uitgezonderd hiervan zijn de:

  • Losloopgebieden: honden hoeven hier niet te zijn aangelijnd en de uitwerpselen hoeven hier niet te worden opgeruimd;
  • Kinderspeelplaatsen: hier mogen honden niet komen;
  • Verbodsgebieden: dit zijn onder andere natuur- en recreatiegebieden waar honden niet mogen komen.

Bent u benieuwd waar u de diverse uitlaat- en uitrengebieden kunt vinden? Onderaan deze pagina kunt u de overzichtskaart met losloop- en verbodsgebieden downloaden.