Pagina opties

Groter
A A

Brandweer & Politie

Brandweer

Brandweer Zuid-Holland Zuid heeft als taak om risico’s zoveel mogelijk te beperken en te beheersen. En als er zich dan toch incidenten voordoen, om deze zo effectief mogelijk te bestrijden.

Bij de Brandweer Zuid-Holland Zuid zijn 1.200 brandweermensen werkzaam die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens in de 17 gemeenten van ons verzorgingsgebied. Het grootste deel van deze brandweermensen bestaat uit vrijwilligers. Zij leveren dag en nacht een bijdrage aan veiligheid in de gemeente. Allen met één visie, één aanpak één doel: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Daar staan ze voor, daar gaan ze voor.

Vanaf 2013 is de brandweer in Zuid-Holland Zuid geregionaliseerd binnen de Veiligheidsregio. De brandweer Oud-Beijerland is onderdeel van het cluster Hoeksche Waard.  U kunt meer informatie vinden op de website van Brandweer Oud-Beijerland

Politie

Op 1 januari 2013 zijn de 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten opgegaan in de nationale politie. Oud-Beijerland valt onder de regionale eenheid Rotterdam-Rijnmond. Op lokaal niveau hebben we de wijkagenten als aanspreekpunten. De wijkagenten zijn actief op twitter.

 • Marco Vonk, wijkagent Centrum, Zeeheldenwijk en Oosterse Gorzenwijk, twitteraccount: @POL_Vonk

 • Petro van Wetten, wijkagent Zuidwijk, Zoomwijck en Spuioeverwijk, twitteraccount: @P_Wetten       

 • Martin Bokschoten, wijkagent Poortwijk en Croonenburgh, twitteraccount: @Bokschoten

 • Jos Baldee, wijkagent bedrijventerreinen Hoeksche Waard, twitteraccount @JBaldee

Veiligheidsregio

Voor de multidisciplinaire voorbereiding op crises en rampen hebben we vanaf 2010 de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Binnen de veiligheidsregio werken 17 gemeenten, de Brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) nauw samen met onder meer Politie, Rijkswaterstaat, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Koninklijke Landmacht, Provincie, RTV Rijnmond en Waterschappen.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Veiligheidsregio ZHZ.

GHOR

De GHOR-keten bestaat uit veel verschillende organisaties, zoals onder andere de Ambulancedienst ZHZ, ziekenhuizen, de GGD en het Nederlands Rode Kruis. Op het moment van een groot incident vallen zij onder de verantwoordelijkheid van de GHOR die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Op het moment van een incident of ramp vormen al deze diensten samen één korps. Vanuit die diensten springen mensen bij in de GHOR. U kunt meer informatie vinden op de website van de GHOR

Hoe wordt u geinformeerd:

RadioTV Rijnmond:
Informatie over crises en rampen krijgt u in Oud-Beijerland via de regionale zender Radio Rijnmond. Radio Rijnmond vindt u op de kabel op kanaal 96,1 FM en in de ether op 93,4 FM, op teletekstpagina 130 of op de website van RTV Rijnmond.

Informatie over de ramp kan ook worden verspreid via Tv-zenders als Nederland 2 en 3. Wij informeren u ook via gemeentelijk website en de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.  Snelle actuele informatie is ook via Twitter te volgen. 

De Sirene

Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur gaat de sirene af. Dit is een test van het geluidsysteem en wordt door de brandweer gedaan. Gaat de sirene op elk ander moment af, dan is het echt. Volg dan altijd de volgende stappen: 

1. Ga direct naar binnen

 • Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk naar binnen bij het dichtstbijzijnde gebouw. Dat geldt voor iedereen. Dus ook als u op uw werk bent, of op school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de schoolleiding. 
 • Bent u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef/bied anderen de gelegenheid bij u te schuilen. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw hen dan

2. Sluit deuren en ramen
Een ramp of zwaar ongeval kan tot gevolg hebben dat er gevaarlijke stoffen in de lucht komen. U kunt zich daar tegen beschermen door te schuilen in de woning of een ander gebouw.

 • Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers, schuiven, enzovoort.
 • Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af.
 • Zet indien mogelijk de mechanische ventilatie uit of op de laagste stand.
 • Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic).

3. Zet Radio Rijnmond en/of TV aan
Als de sirenes gaan, krijgt de regionale zender RTV Rijnmond de rol van officiële rampenzender.

 • Zet de radio aan en stem af op radio Rijnmond
 • Zet de tv aan en volg de nieuws berichten

4. Wanneer is het buiten weer veilig?
Pas als u op RTV Rijnmond heeft gehoord dat de situatie weer veilig is. Het is niet zo dat als de sirene ophoudt met loeien, de situatie weer veilig is. Bij een nationale ramp wordt u geïnformeerd via Nederland 1, Radio 1 (frequentie 98.9 FM) en via de website van Crisis.nl.