Pagina opties

Groter
A A

Persberichten mei 2018

Ga snel naar:

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Met de uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding aan meneer J. Nieuwburg krijgt de Oud-Beijerlandse ‘Lintjesregen’ op woensdag 2 mei 2018 een vervolg in buurgemeente Binnenmaas. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum bij stichting Ecce-Homo in de zaal van de Gereformeerde Gemeente in Nederland in ’s-Gravendeel reikt burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld omstreeks 20.15 uur de versierselen behorend bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau uit aan de jubilaris.

Meneer J. (Hans) Nieuwburg (67) was tot aan zijn pensionering in 2017 behanger, verkoper en adviseur van beroep bij Vonk’s Behang in Rotterdam, maar stak niet alleen daar de spreekwoordelijke handen uit de mouwen. Zijn curriculum vitae schetst het beeld van een man die als vrijwilliger/voorzitter van christelijke stichting Ecce-Homo onder het motto: ‘wij kunnen niet de wereld veranderen, maar wel de wereld van een persoon’, veel heeft gedaan en betekend voor de allerarmsten in Roemenië.

Een overzicht van de activiteiten/vrijwilligerswerk van Hans Nieuwburg:

 • sinds 1988 zet hij zich met hart en ziel in voor de allerarmsten in het toen nog communistische Roemenië, onder meer door het smokkelen van bijbels, medicijnen en voedsel in (het hart van) een touringcar. Na de val van het communisme in 1989 zette hij dit werk voort en volgden er nog vele reizen. Eerst met een grote aanhanger, daarna met een vrachtwagen en weer later zelfs een periode twee keer per jaar met drie á vier vrachtwagens. Goed voor ruim 2.500 ton humanitaire goederen.

 • De eerste jaren werden de werkzaamheden gedaan als zelfstandige afdeling onder de paraplu van een andere organisatie. Vanwege de enorme groei werd besloten een eigen organisatie op te richten. Dit resulteerde in 1996 in het ontstaan van Organizatia Crestina Ecce-Homo Nederland. Ecce-Homo betekent ‘Zie de mens’.
 • De christelijke georiënteerde organisatie ondersteunt activiteiten op het gebied van sociale hulpverlening, voedselvoorziening en onderwijs aan de allerarmsten in Roemenië. Het is overigens wel de bedoeling dat de mensen op korte of langere termijn voor zichzelf kunnen zorgen.

 • Ecce-Homo, waarvan Hans Nieuwburg voorzitter is, werkt sinds een jaar of tien samen met stichting Elpis (Hoop) in Roemenië.

 • Nieuwburg startte zijn missie in 1988 met een bus vol bijbels, kleding en knuffels, maar schafte ongeveer vijfentwintig jaar geleden een eigen vrachtwagen aan en organiseerde hulptransporten. Hij verzamelde/sorteerde ook materialen zoals kleding, plafonds, verlichting, tilliften, rolstoelen en schoolmeubilair. Jarenlang bracht Hans Nieuwburg drie á vier keer per jaar een bezoek aan Roemenië.
   
 • Daarnaast is hij in het voormalige Oostblokland ook actief bij projecten, zoals recent het opknappen van een ontmoetingsruimte van Elpis.

Kortom: meneer Nieuwburg heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Vanwege de aard, duur, uitstraling en betekenis van zijn activiteiten hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Terug naar boven

Elektrische fiets informatiedag

Maandag 4 juni 2018 organiseert Veilig Verkeer Nederland, samen met de gemeente Oud-Beijerland en de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) Hoeksche Waard een (Elektrische) Fiets Informatiedag.

Steeds meer mensen maken gebruik van een elektrische fiets. Het kan lastig zijn om op een juiste manier aan het verkeer deel te nemen. Het verkeer wordt steeds drukker. Ook veranderen de verkeersregels regelmatig. Maar ook het fietsen vraagt meer aandacht en behendigheid dan het fietsen met een fiets zonder trap ondersteuning.

Er zijn heel veel verschillende type fietsen op de markt. Tijdens de informatiedag is er een leverancier van e-bikes aanwezig. Zij stellen e-bikes beschikbaar om uit te proberen of om u advies te geven waarop u moet letten met de aanschaf van een e-bike.

Deze dag is bedoeld voor senioren om hen verkeerskennis, vaardigheden en  informatie aan te rijken over het fietsen met een elektrische fiets.

 • Wanneer: Maandag 4 juni 2018
 • Waar: Kantine SHO, Langeweg 18, 3262 LE Oud-Beijerland
 • Duur van de informatiedag: De informatiedag duurt van 10.00 uur tot 15.00 uur. Tijdens de informatie dag wordt gezorgd voor koffie en een lunch.
 • Wat houdt de dag in? Theorie en praktijk.

De belangrijkste verkeersregels en borden voor fietsers worden besproken, vooral de bebording rondom fietspaden en het gebruik van fietsstroken. Ook is er aandacht voor de dode hoek bij vrachtwagens. Verder krijgt u informatie waar u op moet letten bij de aanschaf van een e-bike.

U gaat onder begeleiding van medewerkers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op een parcours oefeningen doen. U leert meer over het zwaartepunt van een e-bike, evenwicht houden en u doet een remproef. Iedere deelnemer kan samen met een VVN-medewerker een rit door de wijk maken. Soms wordt ter plaatse een verkeerssituatie besproken. Na de rit volgt een gesprek met eventuele adviezen. Er is een leverancier van e-bikes aanwezig. Zij stellen e-bikes beschikbaar om uit te proberen of om u advies te geven waarop u moet letten met de aanschaf van een e-bike.

Zelf meenemen: U komt met u eigen fiets of e-bike naar de informatiedag en u bent in het bezit van een WA verzekering.

Hoe schrijft u zich in? Aanmelden bij mevrouw L. de Jong van Veilig Verkeer Nederland.

E-mailadres: werkgroepsenioren@kpnmail.nl

Telefoon 0184 – 68 53 17. Bij geen gehoor kunt u een boodschap achterlaten.

Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief.
Kosten: De informatie dag wordt u gratis aangeboden. Opgeven is verplicht. Gezien de verwachtte belangstelling voor deze dag is het van belang dat u zich tijdig opgeeft. Opgeven kan tot uiterlijk dinsdag 29 mei 2018.

Met deze activiteit ondersteunen de initiatiefnemers de regionale campagne van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV-ZH) om samen een punt van nul verkeersslachtoffers te maken.

Terug naar boven

Tiny Houses mogelijk aan de Zuiderrotonde

Na gedegen onderzoek heeft het gemeentebestuur van Oud-Beijerland het oog laten vallen op de ‘Zuiderrotonde’ (tegenover sportpark Kikkershoek) als mogelijke locatie voor het plaatsen van Tiny Houses. De Zuiderrotonde komt als meest geschikte locatie naar voren na een onderzoek naar onder meer de impact op de flora en fauna, de akoestiek en de kwaliteit van de bodem. Wethouder Piet van Leenen: “De Zuiderrotonde is een uitstekende locatie voor de Tiny Houses. Het terrein heeft nu nog geen functie, is al ontsloten en het draagt bij een groene entree van Oud-Beijerland.” Naast de Zuiderrotonde zijn ook de Zinkweg/Rembrandtstraat en de Kleiput onderzocht als mogelijke plek voor de Tiny Houses. Deze drie locaties kwamen als meest kansrijk naar voren na een QuickScan van 25 locaties.

Op basis van het onderzoek blijkt dat alle drie locaties in principe geschikt zijn voor de ontwikkeling van Tiny Houses. Omdat de locatie aan de Zuiderrotonde het meest geschikt is, wordt deze dan ook als eerste ontwikkeld. De overwegingen zijn dat de locatie nu nog geen functie heeft, er al een ontsluitingsweg ligt en er ruimte is om te parkeren. Daarbij heeft de aan te leggen geluidswal positieve effecten voor de woningen achter deze locatie. Ook dragen de Tiny Houses bij aan een verbeterde groene entree van Oud-Beijerland en aan het profiel van gezinseiland dat innoveert met nieuwe manieren van wonen.

Of er in de toekomst nog meer Tiny Houses worden ontwikkeld in Oud-Beijerland is niet bekend. Wel blijft de Zinkweg/Rembrandtstraat als mogelijke vervolglocatie bestaan. De Kleiput blijft gezien de grotere complexiteit verder buiten beschouwing als potentiele plaats voor Tiny Houses.

Terug naar boven

Loco-burgemeester bezoekt 100-jarige inwoonster

Dinsdag 29 mei 2018 was niet alleen een enorm warme dag, maar ook de dag waarop mevrouw Cor Reedijk-Van der Sijde  uit Oud-Beijerland haar 100e verjaardag vierde. Daarmee is mevrouw Reedijk op dit moment een van de oudste inwoners van Oud-Beijerland. Deze bijzondere verjaardag is voor loco-burgemeester Piet van Leenen meer dan voldoende reden om haar een felicitatiebezoek te brengen. Namens het gemeentebestuur overhandigde hij haar bloemen. Tot 2013 woonde mevrouw Reedijk nog zelfstandig. Maar door een val waarbij ze haar heup brak, moest zij revalideren in de Egmontshof en woont ze nu in de Rembrandt in Oud-Beijerland.

De wieg van mevrouw Reedijk stond op 29 mei 1918 in Numansdorp. Tot 2013 woonde zij in een huis aan de rand van Zuid-Beijerland. Sinds het overlijden van haar man in 1998 woonde ze er alleen maar wel geheel zelfstandig. In 2013 brak zij bij een ongelukkige val haar heup waardoor zij moest revalideren in de Egmontshof in Oud-Beijerland. Sinds november 2016 geniet zij van haar oude dag in de Rembrandt.

Het echtpaar kreeg drie kinderen, allen zonen. De familie is daarna uitgebreid met vijf kleinkinderen en tien achterkleinkinderen.

Terug naar boven