Pagina opties

Groter
A A

Hoorzitting Tweede Kamercommissie over de samenvoeging van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen (24-01-2018)

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken organiseert op vrijdag 26 januari 2018 een hoorzitting over de samenvoeging van de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen tot de nieuwe gemeente Hoeksche Waard.Deze hoorzitting vindt plaats in het Dorpshuis Streona, Stockholmplein 6 in Strijen. De nieuw te vormen gemeente zal circa 85.700 inwoners tellen en een oppervlakte hebben van bijna 324 km2. De beoogde datum van herindeling is 1 januari 2019.

Tijdens de hoorzitting kunnen organisaties en burgers aan de Kamerleden duidelijk maken hoe zij denken over de herindeling. De Kamerleden van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken hebben veel zienswijzen ook al schriftelijk toegestuurd gekregen.

De ministerraad heeft op vrijdag 13 oktober het wetsvoorstel (TK 34806) tot fusie van de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard, en het advies over het voorstel van de Raad van State, verstuurd naar de Tweede Kamer voor behandeling. De Tweede Kamer debatteert naar verwachting in het voorjaar van 2018 over de gemeentelijke herindeling. Daarna stemt de Tweede Kamer erover. Als de Tweede Kamer het voorstel aanvaardt, behandelt daarna ook de Eerste Kamer de herindeling. De beoogde datum van herindeling is 1 januari 2019.

De hoorzitting is van 13:30 uur tot 18:00 uur. De hoorzitting is openbaar en belangstellenden kunnen de hoorzitting bijwonen. Voorafgaand aan de hoorzitting maken de Kamerleden van 10.30 uur tot ongeveer 13.00 uur een bustour door de gemeenten.

De volgende Kamerleden nemen deel aan de hoorzitting:

  • Albert van den Bosch (VVD)
  • Martin Bosma (PVV)
  • Harry van der Molen (CDA)
  • Monica den Boer (D66)
  • Nevin Özütok (GroenLinks)
  • Ronald van Raak (SP)
  • Roelof Bisschop (SGP)

Datum: vrijdag 26 december 2018
Tijd: 13.30 uur tot 18.00 uur
Locatie: Dorpshuis Streona, Stockholmplein 6, 3291 TP Strijen

Op de website van de Tweede Kamer vindt u meer informatie over het programma van de hoorzitting.