IkPas: 30 dagen zonder alcohol

Dit item is verlopen op 03-04-2017.

(14-02) Vanaf 1 maart 2017 start IkPas, de landelijke actie waarbij deelnemers gedurende 30 (of 40) dagen géén alcohol drinken. De gemeenten in de Hoeksche Waard en de Dienst Gezondheid & Jeugd vinden bewustwording van alcoholgebruik een belangrijk thema. Zij roepen inwoners op om de uitdaging aan te gaan en aan den lijve te ervaren wat de positieve effecten zijn van een maand geen alcohol drinken. Ook werkgevers kunnen deelnemen. "IkPas en ervaar zelf het verschil. Jij ook?"

IkPas doorbreekt gewoonte

Alcohol drinken is voor veel mensen normaal. IkPas zet mensen op een laagdrempelige manier aan het denken over hun eigen alcoholgebruik: hoeveel alcohol drink ik en wanneer? Wat levert het op om een maand te 'passen'? En kan ik het zo lang volhouden zonder mijn biertje of glaasje wijn? Deelnemers krijgen inzicht in hun gewoontegedrag van dagelijks een glaasje alcohol. Daarnaast maakt IkPas mensen bewust van de invloed die zij op jongeren hebben. Het drinkgedrag van jongeren wordt namelijk sterk beïnvloed door de omgeving; hun directe omgeving, ouders, vrienden en familie, maar ook rolmodellen en mensen met voorbeeldfuncties. Door aan te sluiten bij IkPas geven volwassenen een positief voorbeeld aan de jongeren in hun omgeving. Zij laten zien dat het ook leuk en gezellig kan zijn zonder alcohol en dat er lekkere alternatieven zijn. Ook werkgevers kunnen hun bedrijf aanmelden en zo hun werknemers fitter (en productiever) maken.

Deelnemers ervaren duidelijk positieve effecten van IkPas

Uit onderzoek blijkt dat de deelnemers van IkPas uit 2016 direct na afloop, maar óók nog na een half jaar, aanzienlijk minder alcohol drinken. Men slaapt beter en voelt zich fitter. Driekwart van de deelnemers is zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt. Gemiddeld dronken deelnemers voorafgaand aan IkPas 16,5 glazen per week, en zes weken na afloop 9,5 glas per week. Dit effect is na een half jaar (11,3 glas per week) nog steeds goed zichtbaar.

Start op 1 maart

IkPas is een actie waar iedereen van 18 jaar en ouder die wel eens alcohol drinkt aan mee kan doen. Ook bedrijven kunnen deelnemen en de positieve effecten ervaren. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van IkPas. De actie start op 1 maart 2017. Deelnemers worden opgeroepen zoveel mogelijk ervaringen te delen met vrienden, familie, collega's en medesporters. Onder het motto: ervaar zelf de positieve effecten, geef het goede voorbeeld en doe mee!

Reacties (0)

Gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan dit contactformulier in, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Nieuws | IkPas: 30 dagen zonder alcohol
Deel deze pagina
Dorpse charme. Stadse allure.

W. van Vlietstraat 6, 3262 GM Oud-BeijerlandIcoontje adres
Postbus 2003, 3260 EA Oud-BeijerlandIcoontje postadres
14 0186 / 088 - 647 19 00 Icoontje telefoonnummer
info@oud-beijerland.nlIcoontje e-mailadres
OpeningstijdenIcoontje openingstijden