Brand KONI

Dit item is verlopen op 06-05-2015.

Bij schokbrekerfabrikant KONI op bedrijventerrein de Hoogerwerf in Oud-Beijerland heeft dinsdagmorgen 6 januari 2015 een zeer grote brand gewoed. De gemeente hield tijdens de brand een liveblog bij. U kunt de berichten uit het liveblog hieronder teruglezen:

(17:15 uur) Einde berichtgeving liveblog. Hebt u nog vragen? Het gemeentehuis is tot 20.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer (0186) 64 65 66.

(16.39 uur) Bewoners van de straten waar roetdeeltjes zijn aangetroffen ontvangen binnen enkele uren een brief met informatie over de gevolgen van de brand. U kunt de brief hier downloaden (pdf).

(16.30 uur) Zojuist is er een persbericht verzonden over de brand bij Koni.

(15.09 uur) Bericht twitter brandweer Zuid-Holland Zuid: Afgeschaald van GRIP1 naar GRIP0. Team Brand Onderzoek en Politie vangen morgen aan met onderzoek.

(15.00 uur) Er is een update van de lijst met antwoorden op veelgestelde vragen beschikbaar. Download de nieuwe lijst hier: antwoorden op veelgestelde vragen, update 15.00 uur (pdf).

(14.37 uur) Bericht brandweer Zuid-Holland Zuid: Afgeschaald van GRIP2 naar GRIP1. Ramen en deuren hoeven niet meer gesloten te blijven.

(14.27 uur) De leerlingen van de scholen in het effectgebied kunnen naar huis. De brand is nagenoeg uit. Het kan zijn dat leerlingen onderweg nog materieel van de hulpdiensten zien, er worden nog (nablus)werkzaamheden uitgevoerd.
In delen van Oud-Beijerland is roet neergedaald. Vermijd contact met roetdeeltjes in het gebied. Na aanraken van roet handen wassen met water en zeep. Veeg de voeten goed om het naar binnen lopen van roet te voorkomen. Roetdeeltjes buiten kunt u wegspoelen met veel water. Regen doet dit ook. De gemeente zorgt ervoor dat de neergevallen roetdeeltjes in het gebied worden opgeruimd.

(12.43 uur) Antwoorden op veelgestelde vragen kunt u vinden in dit document: antwoorden op veelgestelde vragen (pdf).

(12.20 uur) Door de brand is in delen van Oud-Beijerland roet zichtbaar. Het advies is om contact met roet te vermijden; bij contact is het raadzaam de handen te wassen.

(12.16 uur) Het nablussen veroorzaakt veel extra rook. Daarom geldt voor het effectgebied (wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh) nog steeds: houd deuren en ramen gesloten en blijf binnen. De rook trekt niet meer over de wijk Centrum.

(12.02 uur) De rook neemt zichtbaar af. Mogelijk nog wel overlast van rook tijdens het nablussen.

(11.50 uur) Bericht 'brandmeester' is gegeven. Brandweer zal nog geruime tijd bezig zijn met nabluswerkzaamheden. Onderstaande adviezen blijven gelden. Ga niet onnodig het effectgebied (de wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en Centrum) in.

(11.42 uur) Voor het effectgebied (wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en Centrum) geldt nog steeds: sluit ramen en deuren. Let op: denk ook aan het sluiten van roosters en zet indien mogelijk mechanische ventilatie uit of zet deze op de laagste stand.   

(11.27 uur) Bericht Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid:

Sinds vanmorgen woedt een zeer grote brand bij KONI in Oud-Beijerland, die ook nog zou kunnen uitbreiden. Vanwege de grote rookontwikkeling zijn, met name rond kwetsbare objecten als scholen etc., zeven meetploegen actief om in de gaten te houden of schadelijke stoffen een risico vormen voor de gezondheid. Tot nu toe adviseert de brandweer om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Indien nodig wordt overgegaan tot ontruiming, maar dat is op dit moment nog NIET aan de orde. Overigens geldt altijd: rook is nooit gezond, blijft uit de rook.

Roetdeeltjes
Door de brand is in delen van Oud-Beijerland roet zichtbaar. Het advies is om contact met roet te vermijden; bij contact is het raadzaam de handen te wassen.

(11.20 uur) De scholen in het effectgebied bekijken samen met de (aanwezige) contactpersoon van de brandweer wat de mogelijkheden zijn tijdens de middagpauze. Het Actief College heeft aangegeven dat leerlingen via de Kwakscheweg naar huis kunnen fietsen als ze uit zijn. Gymlessen in de Boogerd zijn afgelast.

(11.07 uur) Op elke school in het gebied is een contactpersoon van de brandweer aanwezig om het schoolbestuur op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Zodra er iets afwijkends blijkt uit de metingen, kan er direct actie ondernomen worden.

(10.48 uur) Op TV Rijnmond worden inwoners via een tickertape (informatielichtkrant) voorzien van actuele informatie.

(10.44 uur) Een aantal scholen heeft op eigen initiatief leerlingen naar huis gestuurd omdat de brand voortduurt. Vooralsnog is dit niet in opdracht van de gemeente. Wij staan in nauw contact met de scholen in het gebied. Ons advies is: leerlingen binnenhouden, houd ramen en deuren gesloten.

(10.28 uur) Er is zojuist een NL-Alert verzonden: "Brand Koni Oud-Beijerland. Door branduitbreiding rook-stankoverlast. Heeft u overlast: Ga naar binnen, sluit ramen en deuren! Meer info op www.vrzhz.nl."

(09.57 uur) De brand is opgeschaald naar GRIP 2 in verband met mogelijke uitbreiding. De brandweer is met man en macht bezig met het bestrijden van de brand.

(09.42 uur) De rookontwikkeling is afgenomen. De brand is nog niet onder controle. Voor de wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en Centrum (effectgebied) geldt nog steeds het advies: hou ramen en deuren gesloten. Wij adviseren scholen in deze wijken leerlingen binnen te laten.

(09.28 uur) Burgemeester Klaas Tigelaar was vanmorgen ter plaatse en sprak daar een verslaggever van RTV Rijnmond. U kunt het gesprek hieronder terugkijken:.

 

(09.12 uur) Uit de eerste metingen is gebleken dat er geen gevaarlijke stoffen aanwezig zijn in de rook. Rook is echter altijd schadelijk. Het advies is daarom: ramen en deuren gesloten houden.

(08.59 uur) Er is zojuist een Burgernet bericht gestuurd naar iedereen in Oud-Beijerland met de tekst: "ADVIES! ivm brand Oud-Beijerland wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden en zoveel als mogelijk binnen te blijven."

(08.50 uur) Op dit moment worden er metingen verricht. Het is nog niet bekend of er gevaarlijke stoffen vrijkomen bij de brand. Rook is echter altijd gevaarlijk. Sluit daarom ramen en deuren. Geluidswagens rijden door de wijk om aan te geven dat ramen en deuren gesloten moeten worden.

(06-01, 08.30 uur) Op dit moment woedt er een grote brand bij schokbrekerfabrikant KONI. Brandweer Zuid-Holland Zuid adviseert direct omwonenden de deuren en ramen gesloten te houden. Meer informatie volgt.

Volg hieronder de situatie via het twitteraccount van Brandweer Zuid-Holland Zuid:

 

Reacties (1)

Door R.Vrolijk, 06 01 2015 om 14:43
Wonende op de Croonenburgh dus eigenlijk met de brand in mijn achtertuin zou ik graag rapporten van de meetresultaten van de samenstelling van de lucht zien. hoe kom ik daaraan

Gevonden wat u zocht?

Heeft u niet gevonden wat u zocht? Vul dan dit contactformulier in, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Nieuws | Brand KONI
Deel deze pagina
Dorpse charme. Stadse allure.

W. van Vlietstraat 6, 3262 GM Oud-BeijerlandIcoontje adres
Postbus 2003, 3260 EA Oud-BeijerlandIcoontje postadres
14 0186 / 088 - 647 19 00 Icoontje telefoonnummer
info@oud-beijerland.nlIcoontje e-mailadres
OpeningstijdenIcoontje openingstijden